Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 Skötsel och glasvård 

Att sköta om sina glas på ett korrekt sätt kan få dem behålla sin lyster och klarhet mycket längre. Diskning, torkning och förvaring har alla en inverkan på dina glas och med små medel kan man få sina vinglas att kännas som nya. Att sköta om sina vinglas och tillbehör kan kännas som en belastning, men i verkligheten gör du dig själv en tjänst då ett välskött vinglas alltid ger dig en bättre upplevelse av ditt vin.

Diskning

En tumregel vad gäller diskning av vinglas är att glas av blykristall och glas med guldkanter eller liknande bör handdiskas. Vinglas av andra material brukar oftast klara maskindisk. Vid maskindiskning är placering viktigt, då kanterna på exklusiva munblåsta vinglas ofta är slipade med perfekt vinkling och tunnhet för att placera vinet exakt där det skall vara på tungan, vilket förhöjer smakupplevelsen. För att undvika kantstötar eller att vinglasen spricker bör man ej fylla maskinen helt full, ej heller bör man placera vinglasen så de vidrör varandra eller något annat. Gott om plats och relativt låga temperaturer kommer att säkerställa ett bra resultat. Det kan även vara gynnsamt att köra ett sköljprogram efter färdigt program vilket förhindrar att diskmedelsrester blir kvar i glaset som skulle fullständigt förstöra smak- och aromupplevelsen av vinet.

Torkning

Att torka ur vinglas bidrar till att undvika kalkfläckar och lyfter fram vinglasets lyster. Då vissa vinglas är väldigt tunna kan det vara bra att veta att de svagaste punkterna oftast är i fästena mellan fot och stjälk respektive stjälk och kupa. När man torkar glas bör man således undvika att hålla i fot och kupa samtidigt. Håll i kupan med ena handen och använd två fingrar från den andra handen inuti kupan. Foten poleras separat med två händer. 

Det finns även specialdesignade ställ för att torka vinglas utan att de vidrörs. Ett utmärkt alternativ om du har gott om plats men ont om tid.

Produkter

Handla

Information